dijous, 12 de febrer del 2009

recuperem la memòria històrica per guanyar la llibertat

El divendres 16 de gener, van començar els actes de commemoració dels 70 anys de l'ocupació franquista de Tortosa, amb una xarrada a càrrec d'Empar Salvador, del Fòrum per la Memòria del País Valencià. I es va projectar el documental: El genocidi franquista a València.

Empar ens va explicar a lluita que estan duent a terme per la recuperació de la memòria històrica, la dignificació i la justícia de les víctimes del franquisme, què setanta anys després continuen sent silenciades i oblidades, moltes d'elles en fosses comunes com la del cementiri de València.

El seu testimoni va ser molt crític amb la llei de la memòria històrica i va denunciar que hi havia una memòria tendenciosa, molt preocupada en no dignificar lluitadores i lluitadors que avui deslegitimarien les pràctiques corruptes de molts governants, també molt preocupada en no molestar els hereus del franquisme i els poders fàctics. Va denuciar que sovint, com en el cas de les fosses del Cementiri de València, hi ha pactes de silenci que toquen interessos molt diversos.


La projecció del documental no va deixar a ningú indiferent, ja que el seu testimoni és colpidor. El documental ha estat realitzat a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de Barcelona, sota la direcció de Daniel López Izquierdo. Familiars de desapareguts, testimonis presencials dels esdeveniments succeïts a València durant la repressió i persones implicades en la investigació, donen una visió del terror viscut a València durant la repressió franquista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada