dijous, 12 de febrer del 2009

70 anys de resistència antifeixista

El passat 17 de gener es va dur a terme l’acte 70 anys de resistència antifeixista, organitzat pel Casal Popular Panxampla la mateixa setmana que es complien 70 anys de l’ocupació franquista de Tortosa. L’acte, què es va realitzar a la Plaça de l’Àngel i hi van participar més d’un centenar de persones, era un homenatge a les persones que al llarg durant aquests anys han lluitat per la construcció d’una societat justa.

L’acte va començar amb la lectura del conte El Vell al Pont, d’Ernest Hemingway, a càrrec de Carme Abril. Aquest conte està ambientat en l’entrada de les tropes franquistes a les Terres de l’Ebre.

Seguidament, Guillem Argelich, en nom del Casal Popular Panxampla, va presentar la campanya de recollida de signatures per a la retirada dels símbols feixistes.

Andy Durgan, membre de la Fundació Andreu Nin, historiador i assessor històric de la pel·lícula "Terra i Llibertat", va fer un parlament en el qual explicava la lluita que molts homes i moltes dones van dur a terme durant els anys 30 per a construir una societat més justa, i com aquesta lluita es va veure truncada per l’aixecament feixista i la guerra. Finalment, va fer una crida a la dignificació d’aquelles lluitadores i lluitadors, què després de la guerra es van trobar amb l’exili, la repressió; i una vegada mort el dictador, encara continua sense fer-se justícia i sense dignificació.

Manolo Tomàs, activista antifranquista i membre actiu de moviments socials, va explicar com va viure la represa de les lluites socials a la segona meitat del franquisme. I com, després d’un moment històric en qual podien haver-hi importants canvis socials, després de la mort del dictador, es van trobar amb una Constitución on tot estava “atado y bien atado” entre poders fàctics i dirigents polítics, mentre anava creixent la frustració social. Va acabar la seua intervenció animant a lluitar en moviments socials i tornar el protagonimse a la societat civil.

Finalment, Enric Stern i Núria Brugada, joves independentistes jutjats a l’Audiencia Nacional espanyola per injúries a la corona van denunciar com, encara avui, l’Estat espanyol té greus tics feixistes, heretats de la dictadura, com és el cas de la il·legalització de partits polítics, la discriminació de la llengua catalana, la negació del dret a l’autodeterminació o la defensa dels interessos privats d’empresaris per davant dels interessos de la societat. També van posar èmfasis en el fet que quan la gent jove reivindica un futur de llibertat i dignitat rep la repressió com a resposta, com és el cas dels joves que estan en lluites en defensa del territori, o oposant-se a Bolonya. Al mateix temps, van denunciar com, una vegada més, serà la societat qui haurà de pagar els plats trencats d’una crisi que han provocat polítics i empresaris, d’aquesta manera també van denunciar les conseqüències del sistema capitalista. Els joves també van aprofitar la intervenció per a solidaritzar-se amb jove de Vilafranca del Penedès i van animar a continuar lluitant per tots aquells drets que encara no hem aconseguit, com és el dret al propi cos.



L'acte va acabar amb l'actuació del Cor Flumine, que va cantar les mítiques cançons del front “Si me quieres escribir” i “Ay, Carmela”, i els Grallers de Jesús que van tocar els Segadors.

Finalment, moltes de les persones participants van anar a sopar al Casal Popular Panxampla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada