dimarts, 13 de gener del 2009

Memòria històrica i el monument de la Batalla de l'Ebre

Oriol Gracià
11 de gener de 2009


La controvèrsia que ha generat el debat sobre la retirada (o no) del monument a los caídos de Tortosa m'ha deixat perplex. L'actitud dels dirigents locals ha estat lamentable, especialment la dels dos grans partits, que al cap i a la fi són els qui tallen el bacallà. CIU es posiciona en contra alegant que no hi ha demanada social basant-se en ves a saber què i el PSC hi vota a favor, però quan tenia l'alcaldia i podia moure fitxa no van fer absolutament res.

Davant d'aquesta estupefacció celebro la iniciativa popular de recollida de firmes que impulsa el Casal Panxampla. No sé si aconseguiran tots els seus objectius, però com mínim incentivaran el debat... i la descoberta de la nostra història. I aquí és on volia anar a parar, perquè ja m'he trobat més d'un company d'estudis que desconeix el simbolisme del monument a los caídos durant la Batalla de l'Ebre. I ja no parlo dels qui ignoren qui era Joaquín Bau o Manuel Moll... personatges, per cert, que dónen nom als instituts on han estudiat.

I és que per norma general, el jovent —desproveït d'aquells iaios que contaven batalletes sobre la guerra i nascuts, ja, en plena democràcia— està mermant la nostra memòria històrica. El model educatiu tampoc hi juga a favor... un sistema que prioritza —per posar un exemple— els continguts sobre la República de Weimar i passa per alt allò que va passar al període d'entreguerres a la nostra mateixa ciutat.

D'altra banda, si Tortosa fos una ciutat normal (malauradament en moltes coses no ho és) disposaria d'un museu d'història local, com la major part de ciutats mitjanes del nostre país. Un museu amb una de les sales dedicada a explicar com es va viure aquí la batalla de l'Ebre i el franquisme. Les escoles podrien anar a visitar-lo i, fins i tot, poster algun dels alumnes s'interessaria per saber una mica més sobre com era la vida en temps de sons iaios i revesiaios.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada