dimecres, 3 de desembre del 2008

L'embolic del monument de Franco

Extret d'El Punt (3-Desembre-2008)

«Tortosa ha tornat a ser dels nacionals», va lamentar irònicament un regidor del PSC, dilluns a la sortida del ple en què l'Ajuntament va rebutjar dues mocions d'ERC i d'ICV que reclamaven la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre. Unes propostes que tenien poques possibilitats de prosperar, ja que CiU ja havia anunciat que hi votaria en contra, i res no feia presagiar que l'únic regidor del PP, Antonio Faura, tingués l'ocurrència de votar per la retirada del monument franquista. Per tant, no va sorprendre ningú que els vots de CiU i PP evitessen un pronunciament institucional sobre la qüestió. La retirada del monument és una qüestió que CiU no considera «prioritària», ja que a Tortosa «no hi ha demanda social» i ja «no té sentit» enderrocar el monument, 33 anys després de la mort de Franco. De fet, l'alcalde Ferran Bel havia acusat el PSC i ICV d'haver alimentat una «falsa polèmica», quan la primera de les mocions era d'ERC, el seu soci al govern municipal.

Durant el ple va quedar molt clar que ni CiU ni ERC tenien cap intenció d'erosionar l'actual pacte de govern. La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, només atacava l'exalcalde Joan Sabaté –el PSC va ser l'únic grup que va donar suport a les dues mocions–, mentre que el republicà Ricard Forés va dedicar la majoria dels esforços a desprestigiar el paper d'ICV en tot aquest tema. El govern tortosí no va rebre gens bé que l'oferiment d'Interior per costejar la retirada dels símbols franquistes arribés a través de la premsa –El Punt va avançar la notícia el 30 d'octubre–, i han interpretat la polèmica com una maniobra d'ICV a la línia de flotació de Bel. Per això, la moció d'ERC també demanava a Interior que costegés el projecte d'una passarel·la que hauria de substituir el monument, per aprofitar la pilastra de l'antic pont de la Cinta. Així, Jaume Forcadell (ICV) va mossegar l'esquer i va presentar una altra moció, quan potser el més prudent hauria estat fusionar els dos punts de vista amb una proposta de mínims, assumible fins i tot per CiU i PP. Però ICV va denunciar que els republicans havien presentat la moció «per perdre-la», i ERC va acusar ICV de voler iniciar un procés participatiu «per guanyar temps i no fer res». Mentrestant, Bel somreia tot comprovant que s'havia sortit amb la seua. En canvi, Sabaté s'ho mirava tot amb un posat més seriós –ahir va valorar que l'espectacle del ple de dilluns va ser «esperpèntic» i «histriònic»–, conscient que l'abstenció d'ICV a la moció d'ERC, i viceversa, no permetia que es visualitzés un bloc d'esquerres demanant la retirada del monument franquista, i un bloc de dretes optant pel seu manteniment.

De fet, Sabaté va assenyalar que ERC havia presentat la seua moció a instàncies de l'executiva local, però «pactada amb CiU, perquè ja sabien que no prosperaria». «Això ha semblat una pel·lícula dels germans Marx», va dir Faura, que va denunciar que CiU ataqués el PSC quan la moció havia estat presentada per ERC, i que Forés també carregués contra Sabaté, tot i que els socialistes eren els únics que avalaven la moció. El portaveu del PP, que primer va proposar il·luminar el monument i convertir-lo en un «monument a la concòrdia», va advertir que si es feia un pont seria per sempre «la passarel·la de Franco». Faura també va provocar la reacció del ple quan va comparar el dictador amb el president Companys, «que també va aixecar-se contra la república». Però el més inquietant va ser quan Forcadell va dir que un regidor de CiU s'estava «mossegant el llavi» pel fet d'haver de complir la disciplina de grup en la votació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada